EXPOSITIES EN OPTREDENS 2025 IN HET CULTUREEL TREFPUNT "PAKHUIS"
(voor geplande exposities en reeds plaatsgevonden exposities scroll omlaag)
[Wanneer u een expositie wilt bezoeken kunt u uw auto gratis parkeren op de Waaistraat
(Loswal) aan de Maas, ter hoogte van de kerk met de twee torens. U loopt dan vanaf de oude toren, via het Kerkhofpark, Beeldentuin en Heemtuin naar het Pakhuis]
___________________________________________________________________________________________________________________________
ONDERAAN DEZE PAGINA STAAT EEN LINK NAAR DE EXPOSITIES IN HET PAKHUIS
JAREN 2021-2022-2023 EN 2024
===========================================================
ZONDAG 27 APRIL 2025 OM 12.00 UUR SEIZOENSOPENING BEELDENTUIN
VRIJ ENTREE. IEDEREEN IS WELKOM
=============================================================
Op zaterdag 19, zondag 20, maandag 21, zaterdag 26 en zondag 27 april 2025
alle dagen van 12.00 tot 17.00 uur
exposeren Thea Kanters en Ruud Koenders in het Pakhuis
Duo-tentoonstelling Ruud Koenders (schilderijen) en Thea Kanters (keramiek)
In de beeldentuin staat tussen de werken van 25 andere kunstenaars een bijzonder object van 3,2 meter hoog dat het resultaat is van een samenwerkingsproject van Ruud en Thea. Het laat zich het beste omschrijven als een ontmoeting tussen schilderkunst en keramiek.
Ruud Koenders Schilderijen
Vanuit zijn atelier bij de Strijbeekse heide vlakbij Breda werkt Ruud Koenders aan abstract expressionistische schilderijen in olieverf en tempera. Ruud is in 1975 cum laude afgestudeerd aan de aan de Kunstacademie te Maastricht. Zijn werk is bekroond met de Henriëtte Hustinxprijs.
Ruud zegt over zijn werk: “Wat ik bijzonder vind - en dat is in mijn ogen een meerwaarde van kunst - dat is wat de kijker zelf als beschouwer aan mijn werk toevoegt en erin projecteert. Mijn manier van werken is dat ik niet de waarneembare werkelijkheid naschilder, maar ik wil er iets aan toevoegen. Gefascineerd en geïnspireerd door natuurelementen en oerkrachten strijkt en raspt de verf zich als het ware intuïtief tot beeld. Beelden die ontstaan langs ongeleide paden die soms (on)herkenbaar ver weg lijken, maar ook weer heel dichtbij kunnen zijn. Door dit werkproces ontstaat telkens een nieuwe werkelijkheid.”
Thea Kanters Keramiek
Nadat ze in 1985 afstudeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg, ging Thea keramische sculpturen vervaardigen. Haar werk is op vele exposities in beeldentuinen en galeries te bewonderen en bevindt zich in diverse particuliere collecties. Ze maakt vrij werk, beelden in opdracht en is coördinator beeldende Kunst voor het jaarlijkse evenement ‘Kunst & meer op de Santspuy’ in Etten-Leur.
Thea zegt over haar werk: “In mijn huidige beelden ga ik uit van het menselijk lichaam in diverse houdingen (hiermee verbeeld ik emoties), waar ik elementen uit de natuur aan toe voeg. De rode draad in mijn werk is de relatie tussen mens en natuur. Alle beelden worden hol opgebouwd en hoog gestookt, zodat ze ook geschikt zijn voor permanente plaatsing buiten. Structuren en glazuren worden toegevoegd om de betekenis van het beeld te versterken. Ervaar de kracht, schoonheid en verbondenheid met de ons omringende natuur en laat je door mij meevoeren op de golven van mijn fantasie.”
____________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 3 en zondag 4 mei 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
exposeert Alice Jansen in het Pakhuis
Mijn naam is Alice Jansen, ik ben 78 jaar oud en na mijn pensionering heb ik het creatief bezig zijn weer opgepakt.
Dat was blijven kriebelen onderhuids want, na mijn middelbare schooltijd (in het buitenland – Engelstalig) heb ik, weer terug in Nederland, met succes, de opleiding Modetekenen en Ontwerpen gedaan aan de Kunstacademie in Utrecht (toen Academie Artibus, tegenwoordig het HKU), en heb toen enkele jaren gewerkt als free-lance ontwerpster.
Echter, door de neergang van de Nederlandse textielindustrie in de jaren ’70, plus het feit dat ik inmiddels getrouwd was en kinderen kreeg, ben ik Engels gaan studeren om les te kunnen geven, waarna ik nog 25 jaar heb gewerkt als Docent Engels in het Middelbaar Onderwijs tot mijn (vervroegde) pensionering.
Omdat ik geen gevestigde kunstenaar ben voel ik mij vrij om te experimenteren. Ik heb dus niet één specifieke stijl in mijn werk en laat mij door van alles inspireren – de natuur, maatschappelijke issues en alles om mij heen. Sinds kort ben ik begonnen met het combineren van schilder en naaldwerk (draad en textiel) op canvas. In het verleden heb ik het schilderen gecombineerd met het driedimensionaal werken met klei maar ben daar, na de Corona periode, mee gestopt, al vond ik dat ook heel fijn om te doen. Het keramiek werk dat u hier kunt zien is dus een deel van mijn werk uit die tijd. Schilderen is wel nog steeds mijn passie en ik leer nog altijd met elk doek dat ik maak. Daarmee zie je dat de gezegde: “Je bent nooit té oud om te leren”, waar is.
_________________________________________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 10 en zondag 11 mei 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
exposeren Anne-Riet de Boer, Ineke Teunissen en Lotte Vrij in het Pakhuis
Op zaterdag 10 en zondag 11 mei 2025 exposeren drie vrouwelijke kunstenaars - Anne-Riet de Boer, Ineke Teunissen en Lotte Vrij - in Het Pakhuis in Cuijk. Tijdens deze dagen delen zij de prachtige, lichte ruimte van het Pakhuis, gelegen in de beeldentuin en heemtuin in het historische centrum van Cuijk.
De tentoonstelling omvat foto’s, digitaal schilderwerk en foto’s met mixed media.
De gemeenschappelijke thema’s zijn subtiel verweven met het vangen van licht, stilte en ruimte, vertaald in een poëtische expressie. Objecten, natuur en plekken van rust vormen daarbij vaak het uitgangspunt.
Deze thema’s worden prachtig verwoord in het gedicht van Willem Hussem (1900-1974)
wanneer je kijkt
zie je nog niet
wanneer je ziet
grijpt het je aan
Anne-Riet de Boer (1952)
Ik leef langzaam en in aandacht en zie graag de schoonheid in het alledaagse.
Vanuit een meditatieve en contemplatieve levensstijl probeer ik ruimte, stilte, schoonheid en het licht te zien in alles, voorbij het oordeel van goed en kwaad. En me daardoor te laten raken.
Dat druk ik graag uit in digitaal schilderen op een Ipad. De laatste tijd smelten abstracte fotografie en digitaal schilderen steeds vaker samen tot verrassende beelden.
Mijn stijl kenmerkt zich door gevoeligheid, dromerigheid en eenvoud. Ik hoop hiermee een moment van rust en verwondering op te roepen bij de kijker.
website Anne-Riet de Boer
Ineke Teunissen (1955)
Het natuurlijke licht zoeken en vastleggen werkt verstillend in de fotografie van Ineke.
Het beoefenen van zen-meditatie speelt een rol in haar fotowerk met een focus op eenvoud en schoonheid. Meditatie leert waarnemen. Deze combinatie is een uniek proces dat zowel rust als inzicht brengt - als fotograaf én voor de kijker.
website Ineke Teunissen
Lotte Vrij (1957)
Het werk van Lotte is geen objectieve registratie en de beelden zijn geen opzienbarende situaties. Juist het gewone, het alledaagse is wat haar aandacht krijgt. Het is een innerlijke beleving van dat moment, impressies van waar zij door geraakt wordt.
Een zoektocht naar verstilling, naar inzicht en essentie. De materiaalkeuze, verschillende technieken en het werken op of met de foto zelf, versterken dat.
Wanneer je wat langer kijkt, raak je verwonderd over de schoonheid van de stilte die je ervaart.
website Lotte Vrij
________________________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 14 en zondag 15 juni 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
exposeert Erna van Kol in het Pakhuis
Creativiteit loopt als een rode draad door mijn leven. Van kinds af aan heb ik al gewerkt met textiel. Dat is op zich niet zo gek, aangezien mijn moeder kleermaakster was.
De wandkleden die je hier ziet zijn gewoven. Een eeuwen oude techniek die ik mezelf eigen heb gemaakt. Ik ben daar mee gaan experimenteren, totdat het de vrije en creatieve uiting is geworden, die het nu is.
Het zachte materiaal, de kleurencombinaties en het aanbrengen van structuur komt in een wandkleed allemaal bij elkaar. Om daar evenwicht in aan te brengen, vind ik een uitdaging waar ik helemaal in op kan gaan.
Textielkunst is heel lang een onderbelichte vorm van expressie in de kunstwereld geweest. Gelukkig lijkt dat vandaag de dag te veranderen.
Wandkleden zijn niet alleen prachtig om naar te kijken. Ze zijn ook geluidsabsorberend en verbeteren de akoestiek door galm in ruimtes te verminderen.
________________________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 12 en zondag 13 april 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
exposeerde Renée Rokers - Smeets in het Pakhuis
Deze expositie biedt een bijzondere kans om de veelzijdigheid van encaustic art te ontdekken, een techniek waarbij gekleurde bijenwasblokjes en een strijkijzer worden gebruikt om kunstwerken te creëren. Renée kwam in juni 2023 in aanraking met de encaustic art techniek en was meteen verkocht: "Ik vond de techniek erg fascinerend en ben er toen direct mee aan de slag gegaan," zegt Renée. "De mogelijkheden die encaustic art biedt zijn enorm en ik hou ervan om daarmee mijn creativiteit verder te ontwikkelen."
Naast haar werk als contactmedewerker geeft Renée ook regelmatig workshops in encaustic art bij het Creatief Centrum Nijmegen Zuid, waar zij zelf werkzaam is. In deze workshops deelt zij haar kennis en passie voor de techniek met anderen.
Tijdens de expositie zal Renée ook een demonstratie geven van de encaustic art techniek. Bezoekers kunnen in real-time zien hoe je werkt met de bijenwasblokjes en het strijkijzer. De demonstratie biedt een unieke kans om inzicht te krijgen in deze bijzondere techniek.
De expositie in het Pakhuis toont een diverse selectie van abstracte en figuratieve werken die de textuur en diepte van encaustic art benadrukken. Bezoekers krijgen de gelegenheid om deze kunstwerken van dichtbij te bewonderen en meer te leren over de techniek die Renée gebruikt.
_____________________________________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 5 en zondag 6 april 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
exposeerde Catharina Janssen in het Pakhuis
Catharina Janssen maakt olieverfschilderijen. In haar laatste reeks SHELTER heeft zij verschillende schuurtjes en kleinere gebouwen tot icoon gemaakt.
Catharina werkt op doek en paneel. Doordat ze altijd veel gefotografeerd heeft is er genoeg beeldmateriaal dat haar inspireert.
Ze gebruikt soms ook afbeeldingen uit de krant of stills uit een film als uitgangspunt en schildert voornamelijk vanuit haar intuïtie.
Meer informatie is te vinden op haar website www.catharinajanssen.nl
________________________________________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 22, zondag 23, zaterdag 29 en zondag 30 maart 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
exposeerde Bertie van Raaij-Selten in het Pakhuis
Thema:Aquarel, enerzijds magisch: benieuwd naar wat ontstaat, anderzijds planmatig werken: goede waarneming, volharding en passie.
Eind 2016 ben ik in aanraking gekomen met de kunstvorm aquarelleren. Deze manier van schilderen met dit medium heeft mij enorm geraakt. Aquarel is een prachtige maar ook moeilijke manier van schilderen. Je schildert zonder remmingen maar je hebt de beschikking over eindeloze technieken. Er is in het aquarelleren niet één manier om een bepaald resultaat te krijgen.
Het blijft me boeien en uitdagen, me mateloos fascineren om te zien hoe water en kleur mengen en vloeien op mijn papier, licht ontstaat bijv. door donkerder tinten toe te voegen. Het is een fantastisch veelzijdige kunstvorm.
Je laat, in je werk, ook ruimte voor de kijker voor een eigen subjectieve verbeelding, je nodigt de toeschouwer als het ware uit voor een eigen interpretatie. Op dit moment ben ik nog min of meer zoekende naar mijn ‘handtekening’. Vooral realistisch schilderen met verfijnde accenten spreken mij erg aan. Maar af en toe durf ik me toch aan het abstracte te wagen.
_____________________________________________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 15 en zondag 16 maart 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
exposeerde Wim Grutters in het Pakhuis
Even voorstellen. . . Mijn naam is Wim Grutters, geboren op 22 augustus 1945, woonachtig in Katwijk, gemeente Land van Cuijk.
Sinds 1970 ben ik werkzaam in natuursteen. Speciaal in Belgisch of Iers Hardsteen. Dit vind ik het mooiste gesteente om in te hakken. Mooi vast materiaal en niet te hard, de naam doet anders vermoeden. Waarom Keltische motieven? Wel de Mystiek, de levensvreugde, de muziek en niet te vergeten het Ierse Bier. Dat laatste is een grapje. Als je jezelf verdiept in de Ierse lectuur, kom je op een gegeven moment vanzelf uit bij het beroemdste Ierse boek dat er is. Namelijk het Book of Kells. Dat boek is geschreven en getekend ongeveer in 810 na christus. Door monniken op het eiland Iona voor de kust van Schotland. Het boek beschrijft de 4 evangeliën in het Latijn. Als je ziet wat voor schoonheid de Kapitale letters zijn versierd met dieren, draken, mensen en hun fantastisch lijnenspel. Haast iedereen kent dit lijnen spel dat nergens begint maar ook nergens ophoudt. Veel jongelui hebben een vorm van dit lijnenspel op hun arm getatoeëerd. Al deze figuren hebben een betekenis in de Keltische Mythologie. Dit soort figuren heeft mij enorm geïnspireerd in het make van mijn kunstwerken. Er zit ook wel wat vrij werk in mijn collectie. Maar de hoofdmoot heeft een Keltische achtergrond. Van sommige werken heb ik een kleine toelichting bijgedaan.
De draakstaat in de Keltische mythologie bekend als de bewaker van schatten. Over draken zijn heel veel verhalen verzonnen. Deze gevleugelde creaturen komen al in het begin van Keltische kunst voor.
De Triskel is een oud symbool van de Kelten. Het bestaat uit de 3 vleugels van het leven. En staan bijvoorbeeld voor het leven (leven, dood en de wedergeboorte).
Voor de overige liggen beschrijvingen bij de kunstvoorwerpen.
_________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 8 en zondag 9 februari 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
exposeerde Arjen Blom en Astrid Holthuysen in het Pakhuis
Arjen Blom: Thema: Niveaus van abstractie in kleur en vorm, altijd gebaseerd in de natuur.
Mijn professionele achtergrond ligt in wetenschappelijk onderzoek, waar creativiteit onmisbaar is. Schilderen biedt mij echter de vrijheid om die creativiteit los te koppelen van logica en natuurwetten. Die vrijheid werkt voor mij bijzonder ontspannend. Ik laat mij inspireren door alles wat de natuur om mij heen te bieden heeft. Met penseel of paletmes streef ik ernaar niet alleen het fysieke onderwerp te vangen, maar ook het gevoel en de intentie erachter. Bij veel werken tracht ik de ervaring te verdiepen met een gedicht, vaak in oude Keltische dichtvormen of als haiku.
Astrid Holthuysen: Thema: expressie in kleur, geïnspireerd op de natuur in al haar facetten.
Mijn werk ontstaat tijdens het schilderen; laag na laag wordt ingevoeld en opgebouwd. Ik schilder voornamelijk met acryl verf. Het palet is meestal kleurrijk; met tonen van rood/ oranje/ geel en paars. Nadat een schilderij klaar is worden er vaak verassingen, zoals menselijke figuren, zichtbaar. De connectie met de natuur is meestal voelbaar. Mijn mooiste schilderijen ontstaan als ik me verbonden voel met het onderwerp van het schilderij en vanuit een flow schilder. Niet denken maar ervaren.
___________________________________________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 1 en zondag 2 februari 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
exposeerde Leo Rutten in het Pakhuis
Het creëren van voorwerpen is altijd een beetje een hobby van mij geweest, maar deze passie kreeg een nieuwe dimensie toen ik zo’n 12 tot 15 jaar geleden een cursus beeldhouwen ging volgen bij John van Schipstal in zijn atelier.
Daar leerde ik niet alleen de technische kant van het beeldhouwen, maar kreeg ik ook meer inzicht in en waardering voor de kunst. Dit bracht een verdieping in mijn werk en veranderde mijn manier van kijken naar kunst en materialen.
Tegenwoordig werk ik met een breed scala aan materialen, waaronder steen, hout, staal en glas.
Deze veelzijdigheid geeft mij de mogelijkheid om te experimenteren en materialen te combineren, waardoor elk werk uniek is. Mijn beelden ontstaan vaak vanuit ideeën en gevoelens. Soms zijn ze abstract, soms figuratief, maar altijd met een persoonlijke betekenis of inspiratiebron.
Ik hoop dat mijn werken de bezoekers niet alleen raken, maar ook uitnodigen om hun eigen verhaal of emotie erin te ontdekken. Deze expositie is voor mij niet alleen een mijlpaal, maar ook een gelegenheid om mijn passie voor kunst met anderen te delen.
__________________________________________________________________________________________
Op zaterdag 11 en zondag 12 januari 2025
van 12.00 tot 17.00 uur
was de expositie van schilderijen van
Astrid van der Meer in het Pakhuis
=============================================================================================================================
LINK NAAR>> EXPOSITIES PAKHUIS 2024
LINK NAAR >>EXPOSITIES PAKHUIS 2023
LINK NAAR >>EXPOSITIES PAKHUIS 2021 EN 2022